حسابداری مطالبات مشکوک الوصول

ساخت وبلاگ

دوستان گرامی توجه داشته باشند که بر اساس اصل محافظه کاری ( اصول محدود کننده ) و اصول دیگری همچون اصل مقابله یا تطابق هزینه ها با درآمدها ( اصول اساسی ) در حسابداری در صورتی که نسبت به وصول قسمتی از حسابهای دریافتنی ( مطالبات ) در آینده مشکوک هستیم اقدام به شناسایی نموده و ثبت های حسابداری مربوط به آن را در دفاتر وارد می کنیم .

برای ثبت مطالبات مشکوک الوصول در دفاتر دو روش داریم : که در ........ ادامه مطلب به آن می پردازیم

بهرام نیک گهر 09127935220

1) استفاده از حساب ذخیره مطالبات مشکوک الوصول

2) حذف مستقیم مطالبات سوخت شده

روش ایجاد ذخیره : این روش زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که نسبت به وصول قسمتی از مطالبات در آینده مشکوک هستیم و احتمال می دهیم که این مطالبات را نتوانیم وصول کنیم ، در این صورت با ایجاد ذخیره از طریق بدهکار کردن حساب هزینه مطالبات مشکوک الوصول و بستانکار کردن حساب ذخیره مطالبات مشکوک الوصول ، ثبت های مربوطه را در دفاتر انجام می دهیم .

نمونه : 1- ایجاد ذخیره :

هزینه مطالبات مشکوک الوصول ***

ذخیره مطالبات مشکوک الوصول ***

2- سوخت مطالبات :

ذخیره مطالبات مشکوک الوصول ***

حسابهای دریافتنی ***

3- دریافت مطالباتی که قبلا سوخت شده :

حسابهای دریافتنی ***

ذخیره مطالبات مشکوک الوصول ***

بانک ***

حسابهای دریافتنی ***

براساس این روش هرگاه مطالبات سوخت شده قبلی مجددا وصول شوند ( چه در این دوره مالی وچه در دوره های ملی آتی ) لازم است ثبت های زیر انجام شوند:

ثبت احیای مجدد مطالبات سوخت شده باتوجه به این روش :

1- حسابهای دریافتنی

2- ذخیره مطالبات مشکوک الوصول

ثبت وصول آن مطالبات :

1- بانک/صندوق

2- حسابهای دریافتنی

روش حذف مستقیم : این روش زمانی مورداستفاده قرار می گیرد که نسبت به غیرقابل وصول بودن مطالبات در آینده اطمینان کامل داریم و هیچ شک و شبهه ای وجود ندارد . در این روش آن قسمت از مطالبات غیرقابل وصول را با بدهکار کردن حساب هزینه مطالبات سوخت شده و بستانکار کردن حساب های دریافتنی از دفاتر خارج می کنیم .

نمونه : هزینه مطالبات سوخت شده (بدهکار)

حساب دریافتنی (بستانکار)

روش حذف مستقیم روش ساده ای است که در بسیاری از موسسا ت کوچک قابل اجرا است ولی با اصول حسابداری مغایراست .این روش دو اصل واقعیت و تطابق را خدشه دار می کنه یعنی اصول را در نظر نمی گیرد.

نکته 1: در تمام موسسات بزرگ و کوچک درسال اول تاسیس روش مورد استفاده برای حذف مطالبات سوخت شده روش حذف مستقیم است.

نکته 2 : حساب ذخیره مطالبات مشکوک الوصول یک حساب دائمی با ماهیت بستانکار می باشد که در پایان هر دوره مالی مانده این حساب در ترازنامه در زیر حسابهای دریافتنی نشان داده شده و از حسابهای دریافتنی کسر می شود .

نکته 3 : پذیرش ذخیره مطالبات مشکوک الوصول مشروط به رعایت موارد مندرج در بند 11 ماده 148 قانون مالیات های مستقیم می باشد. براساس مفاد آئین نامه اجرائی موضوع بند (11) ماده 148 اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 27/11/1380،هزینه مطالبات مشکوک الوصول و منظور نمودن ذخیره آن در صورت رعایت شرایط زیر در حساب مالیاتی قابل قبول خواهد بود :lrm;

1ـ هزینه منظور شده برای مطالبات مشکوک الوصول منحصراً باید در ارتباط با فعالیت موسسه باشد.

2ـ میزان ذخیره مطالبات مشکوک الوصول برای هر یک از بدهکاران که احتمال لاوصول بودن طلب آن موجود باشد به صورت جداگانه مشخص و تعیین شده باشد.

3ـ اسناد و مدارک مربوط به احتمال لاوصول ماندن طلب موسسه که برای آن ذخیره منظور شده است از کفایت لازم برخوردار باشد.

هزینه مطالباتی که مربوط به طلب از کارمندان ، مدیران ، سهامداران یا شرکاء و شرکتهای تابعه میباشد قابل قبول نخواهد بود.

5ـ چنانچه مطالبات موسسه از پوشش بیمه ای برخوردار باشد ، در صورت لاوصول بودن آن ، مازاد میزان پوشش بیمه ای قابل قبول برای ایجاد ذخیره خواهد بود.

6ـ ذخیره ایجادی مطالبات مشکوک الوصول بایستی در دفاتر موسسه به حساب مخصوص منظور شده باشد ، تا زمانی که طلب وصول گردد یا لاوصول بودن آن محقق شود.

7ـ مطالبات لاوصول به شرط اثبات آن به موجب اسناد و مدارک مثبته تا میزان ذخیره مطالبات مشکوک الوصول از محل مزبور تامین و در صورت مازاد بر میزان ذخیره ، در هزینه سال مورد رسیدگی که لاوصول شدن آن محقق شود، قابل احتساب خواهد بود.

آس حساب - آموزش آسان حسابداري...
ما را در سایت آس حساب - آموزش آسان حسابداري دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 2ashesabd بازدید : 158 تاريخ : شنبه 16 ارديبهشت 1396 ساعت: 16:23